Étrendkiegészítők, vitaminok, gyógyszerek:

1.) Vitanax PX4S, FlavoGenin Pro (dr. Varga G.) , Lycium Plus (Forever Living P.) :

Gyógygomba és vegyes antioxidáns kivonatok, melyek erősítik a sejteket, ezáltal pedig az immunrendszert. Melléjük lúgos és egyben oxigéndús vizet iszom.

Bár a hajhullást, a zsibbadást, a rosszulléteket nem tudtam elkerülni, a már a kemoterápia előtti két havi szedéssel sem, viszont a bölcsis kislányom által hazahozott náthát egyszer sem kaptam el. Határozottan erősebbnek érzem magam mióta szedem. Bár sajnos egyik termék sem olcsó, a kezelés idején nagyon hasznos volt számomra. Az orvossal egyeztettem, hogy nem ütközik-e a kemóval!!! Azt tanácsolta, hogy a kezelést megelőző naptól a kezelés másnapjáig ne vegyem be, de egyébként szedhetem.

A kezelések végeztével és a műtét után, a javasolt dózist fokozatosan lecsökkentettem a felére, így már anyagilag könnyebben finanszírozható.

2.) Wörishofener Nervenpflege: Gyógynövényes nyugtató, nekem sokat segített, főleg az alvásnál. Nem lehet rászokni.

 

3.) B vitamin komplex, vagy Millgamma: A kemoterápiás szer roncsolja az idegpályákat is, ezért azokat védeni kell. Nekem a Millgamma nem jött be, kiütéses lettem tőle, ezen kívül drága is, úgyhogy egyéb B komplex tablettát kerestem. Érdemes vásárlás előtt összehasonlítani az egyes termékek hatóanyagtartalmát!

 

4.) Advil ultra: Az erős csontfájdalomnál a Panadol már nem volt elég. Az Advil hatásosabbnak bizonyult.


5.) Frontin: Feszültségoldó. Kemoterápia előtt este, aznap és másnap szedtem, és elviselhető lett a rosszullét, azáltal, hogy a pszichológiai feszültségem oldotta.

 

6.) Ondansetron Pliva, Pantoprazol- ratiopharm: Kemó utáni hányingerre kaptam, őket, de  iszonyatos székrekedést okoztak, ellenben a hányingerem megmaradt. Néhány meddő próbálkozás után abbahagytam a szedésüket.


7.) Nolpaza: A kezelések leginkább a gyomromat viselték meg, így az egyébként is meglévő gyomorsav túltengési gondjaim erősen fokozódtak. A régi gyógyszerem helyett kezdtem szedni, és azóta rendben van a gyomrom.

 

Egyéb praktikák:

Mivel a nyálkahártya nagyon érzékennyé válik kemoterápia alatt, én gyermekfogkrémet használtam, és ha véletlen rágózásra vetemedtem, csak gyermekrágót rágtam.

Az egyes illatok, ízek, (pl: az akkor használt tusfürdő) amelyek ebben az időszakban körül vettek, a mai napig undort váltanak ki belőlem. Célszerű tehát, a kedvenc parfümöd félretenni, és mindenből csak óvatosan falatozni.

A hajam kihullása után, megmaradtam a heti egyszeri fejmosásnál, amit babasamponnal végeztem. Egyéb alkalmakkor csak vízzel öblítettem le a fejem.

Az elején, míg még foltokban visszanőtt a hajam, rendszeresen borotváltam a fejem, csak azon akadtam fenn, hogy a véhén after shave balzsammal, vagy testápolóval kenjem be :-) Végül ez utóbbi mellett döntöttem.

Testápolásra igyekeztem természetes alapú krémeket használni (pl: Forever vagy Ilcsi krémek).

A sugárkezelések bizony nyomot hagytak a bőrömön. Az orvos a Bepanthent javasolta mindenkinek, biztosan jó, de én maradtam a Forever First és Gelly használatánál, amit mindeig kezelés után kentem a sugárzott területre. A kezelések vége felé már erősebben látszott a bőrömön az égésnyom, ezért kibővítettem a krémeket Sudocrem-mel. Így viszonylag enyhe nyomokkal megúsztam a sugarat. Sugár után viszont fél évig nem érheti nap a kritikus területet, így nyáron pólóban mentem a strandra.

A hajamra Ilcsi hajszeszt használtam, elősegítve a növekedést. Az elején még babasampont használtam hajmosáshoz.

Nagyon fontos a mellműtét után a rendszeres torna. A kötőszövetek ugyanis hamar letapadnak, illetve nagyon könnyen ödéma alakulhat ki a nyirokfolyadék felgyülemlése miatt, ha nem mozgatod a kezed. Emelni 2 kg felett tilos a műtét után, illetve a műtött oldalon nem vehetnek vért! Ezt mindig közölni kell a nővérekkel!

A hormon függő daganat esetében biztosan fogsz hormonkezelést kapni, aminek mellékhatásaként menopauzás tüneteid lesznek. Így magas lesz a csontritkulás kockázata, amit rendszeres ellenőrzéssel és megfelelő kálcium illetve D vitamin bevitellel kordában lehet tartani. (Én ezért mákolajat fogyasztok rendszeresen)